12 september, 2006

Geranium x oxonianum "Nautesund"

Det er plantemannen Håkon Vangsnes som eier og driver planteskolen
Nautesund
på Vestlandet. Han har blant annet funnet og satt på markedet den variegerte surfiniaen 'Pink Ice', og et varigert gulgrønt prydgress som er i forvaring på planteskolen Eide på Askøy.

Med andre ord, dette er en planteskole hvor man kan regne med å finne en og annen godbit. Som for eksempel den store, lengeblomstrende storkenebben på bildet til venstre som jeg ikke har funnet noe navn på ennå. Det er en
x oxonianum, og blomsten ligner litt på 'Julie Brennen' i det rødlige, og 'Hollywood' i det kraftige mønstere. Planta liker skygge, den begynner å blomstre allerede i juni og holder på helt til frosten kommer, med et par ekstra høydepunkt i juni og seint i august. Og den blir noe over knehøy, men ganske mye videre. På dette bildet ser man planta tidlig i sesongen, før den egentlig tar helt av.


Geranium x oxonianum er en krysning av G. versicolor og G. endressii, altså høststorkenebb. Det er mønsteret i blomsten på den første som gir de flotte blomstene, mens enkelte sorter der blomstene falmer baklengst er en arv fra den siste.


Det var forresten hos Håkon Vangsnes jeg fant Geranium lambertii 'Swansdown'.

0 Kommentarer: