10 mars, 2007

Bakgrunn om Geranium x oxonianum

Geranium x oxonianum er ikke en art i seg selv, den er en hybrid mellom to andre storkenebb, G. endressi og G. versicolor. Man må nesten kalle det en match made in heaven: begge foreldrene har veldig sterke kvaliteter som både er videreført til barnet, altså G. x oxonianum, og som i tillegg har fått enda noen kvaliteter å velge mellom i alle kultivarene som er tatt vare på og navngitt.

Snakk om genteknologi på høyt nivå ;)

Fra G. endressi har hybriden fått blomstervilligheten og at den blomstrer lenge. Og det tredje den har arvet fra denne forelderen, er hardførheten, ikke minst viktig for oss som ønsker å dyrke den her i Norge. Fra G. versicolor har den fått det flotte mønsteret på blomstene (bildet over av G. x oxonianum "Nautesund" et godt eksempe) og bladverket (som for eksempel på 'Katehrine Adele'), og tror jeg, de store blomstene på enkelte av kultivare, som for eksempel 'Claridge Druce'. Men det fins også planter som har små blomster og ingen utpreget markering på bladene. Det er nesten det som er det mest fasinerende, at det fins så veldig mange muligheter.

Hvis jeg skal velge ett eksempel på hvordan disse foreldrene har gitt det beste til sine barn så vil jeg velge ut G. x oxonianum "Nautesund". Den fikk jeg som plante fra Håkon Vangsnes på Nautesund plantesalg sommeren 2006: Denne storkenebben kommer tidlig om våren, de siste blomstene står der i november, blomstene er store som femkronerstykker, blomstene er mange, og det er også en veldig god markdekker.

Historie


Geranium x oxonianum er en slags latinisering av "storkenebb fra Oxford". I følge kilder hadde hybriden sirkulert helt fra 1900-tallets begynnelse, men det var først i 1960 at det var en plante som skulle hete 'Claridge Druce'. Dette er altså den eldste navngitte Geranium x oxonianum'en. Verdt å ha bare på grunn av det?
Den danske storkenebb-eksperten Birgitte Husted Bendtsen forteller at navnet på gruppa den representerte skulle hete Geranium x oxonianum og det blei publisert første gang i Peter Yeos bok Hardy Geranium i 1985. På dette nettstedet derimot henviser de til at navnet første gang blei skrevet i 1964 - altså, informasjonen er ikke helt konsistent her. Men, de er begge enige om at det er Yeo som skal ha æren for navnet.

Dyrking i Norge

Lenge ble det ansett og sagt at G. x oxonianum ikke var særlig hardfør her i Norge. Hvor dette kommer fra er vanskelig å si, men det kan tenkes at fordommene mot hybrider og kultivarer i Norge før 1990-tallet var overveldende. Så ingen gad egentlig å prøve dem ut. I tillegg skal det nevnes at de aller beste kultivarene er relativt nye så det var kanskje en ingen særlig gode grunner til å prøve dem ut heller?

Sjøl blei jeg oppmerksom på dyrkningspotensialet på 90-tallet da jeg oppdaget at en hagemann drev og prøvde dem ut, Ole Olsen - i det nordligste av Norge, Nordkjosbotn.

Her i Bergen dyrker jeg et dusin forskjellige G. x oxonianum-kultivarer, men ikke de særeste som 'David McLintock', 'Southcomb Double', 'Thurstonianum' og 'Sherwood', som jeg personlig anser for å være samlerplanter og ikke hageplanter.

Som sagt dyrker jeg sjøl et dusin forskjellige i Bergen. Det kan selvfølgelig sies at årstemperaturen på Vestlandet ikke er særlig representativt or resten av Norge, men på den annen side sier det også to ting: Storkenebb tåler veldig god tildels enorme mengder med fuktighet, og - de er ikke mat for snegler.

Identifisering av G. x oxonianum

Som Peter Yeo sier det så vil det i enhver hage med G. endressi og G. versicolor lett oppstå nye barn, de er svært promoskiøse begge to. Så det fins et uant antall, både med navn og uten navn. Igjen er "Nautesund" et godt eksempel. Den kom uten navn fra Nautesund planteskole, og siden jeg har lett og lett og ikke funnet om den har et navn, så har jeg måtte kalle den ved et annet navn - i påvente. Den ligner både på den ene og den andre, men alltid er det noe som skiller den fra de navngitte.

Gode nettsteder

Det fins etter hvert mange gode nettsteder som tar for seg storkenebb generelt, og en del som legger særlig vekt på x oxonianum spesielt, om ikke annet enn fordi det fins så mange av dem.

Denne franske storkenebbdatabasen har oversikt over drøye 80 forskjellige!

Hvis du ønsker å se bilder av forskjellige Geranium x oxonianum'er så er det lurt å gå hit og se nedover lista. Det er den beste lista jeg kan anbefale ved siden av et Google-søk.

0 Kommentarer: