21 juni, 2007

To ukjente lilla


To ukjente lilla, lastet opp av bergensann.

Det er for tida noen-og-tyve-blomstrende storkenebber på parsellen min. Dette er to av dem. Unektelig likner de rene arter, men per i dag har jeg ikke noe navn på dem.

19 juni, 2007

Den største



Jeg har mange store storkenbber i blomst akkurat nå, men den som tar kaka må være Geranium pyr.'Summer Snow'. Jeg anslår at diameter er en drøy meter, og den er ca. 70 cm høy. En stor plante som tar veldig stor plass. Og som frør seg overalt. Blomstene er små, men de er mange og veldig vakre, så alt i alt en flott plante å ha.

Hadde den ikke frødd seg så veldig ;/

16 juni, 2007

Rik blomstring

Kanskje er det det at plantene mine har fått tid til å etablere seg; kanskje er det den milde vinteren; eller så er det kanskje en god sommer i fjor - i alle falle blomstrer storkenebbene veldig rikt i år. Ingen av de som blomstrer nå i begynnelsen av juni har blomstra så rikt tidligere.
Bildet viser G. x oxonianum "Nautesund" med G. renardii 'Philippe Vapelle' i bakgrunnen.

15 juni, 2007

Hyggelig med frø, enda hyggeligere med planter

Når folk går forbi parsellen dukker ofte spørsmålet opp:
- Hvor har du fått tak i alle disse forskjellige storkenebbene?
Én ting er at når man er samler ser man sine objekter i brøkdelen av et sekund; man skiller ut den ene man ikke har og går rett på. Å være samler er i utgangspunktet å fokusere på det som skiller, alle de andre plantene dytter man til siden.

Men det er også et poeng at selv om jeg etter hvert har støvsugd gartnerier og planteskoler så er det fortsatt en del som ikke er mulig å få tak i. Så jeg har også vært med på importer. Storkenebber er jo takknemlig sånn sett: Det er over 1400 forskjellige.

Så jeg har fått endel planter ved å så frø. Ikke mange, til det er jeg for utålmodig og for rastløs til - jeg flytter for ofte. Men planter har selvsådd seg i hagen min, og også der er storkenebber takknemlig planter, de er svært utro med hverandre og lager mange nye, spennede barn.
Og så får jeg planter av folk som vet at jeg samler. Der har jeg flere kilder. Noen av dem vil bytte, noen av dem bare kaster planter etter meg, og håper jeg vil like dem.
Og så hender det at jeg ser andre samlere og spør pent om vi ikke skal bytte. De fleste er interessert i det, heldigvis, så nå nærmer samlinga mi seg 70-80 forskjellige.

14 juni, 2007

'Johnson's Blue' og 'Mrs. Kendall Clark'

Endelig! Der slo både både 'Johnson's Blue' og 'Mrs. Kendall Clark' ut. Det var godt at de endelig dukket opp i hagen min. Også.

13 juni, 2007

På toppen :)

Varmen, sola og tørken har fått mange storkenebb til å blomstre. Mange av dem blomstrer også rikt, særlig rikt i år.

11 juni, 2007

Geranium molle

Geranium molle vokser vilt i Spania, og jeg så den og fotograferte den i Spania i mai.
Den er ettårig, forteller Yeo, og er ugressaktig der den vokser. Sjøl syns jeg blomsten og bladene ikke har noe ved seg verdt å dyrke den. Men, det er alltid hyggelig å komme over storkenebb viltvoksende i naturen.

10 juni, 2007

Finværet fortsetter

Det er et fantastisk vær som har vært over oss den siste uka, og nå står mange storkenebber på sitt beste. Heldigvis skal flere av dem blomstre sommeren igjennom.


Bildet viser G. x oxonianum, fortsatt uten navn, men den ligner 'Southcombe Star' eller 'David McClintock' (det kommer litt an på størrelsen). Den andre er baksiden av 'Elisabeth Ann', og den siste er "Nautesund". Storblomstrende, riktblomstrende og svært vakre alle tre.

09 juni, 2007

Another day in Paradise: Planter ut og inn

Jeg fikk planter av Karin i posten i går, og siden planen var å reise på tur i helga (pga av sykdom i familien må det utsettes) så måtte jeg få de i jorda i dag. Så jeg var en tur innom parsellen. Ikke på dagen, det er for varmt for meg, men på kvelden noen timer.
Storkenebbene fra Sverige ble plantet i potter, vannet godt og satt skyggefullt.

En naboparsellist stakk innom, og siden hun ble så imponert over alle storknebbene mine så gravde jeg opp en 'Philippe Vapelle' og G. phaeum variegatum til henne. Mer skal det ikke til for å klø oss samlere på ryggen ;)

Og så var jeg rundt på parsellområdet og lette etter andres storkenebber. Bildet over er fra Elisas parsell. Det ligner en "Nautesund", jeg får spørre henne ved anledning. Uansett var det en storvokst og riktblomstrende plante hun hadde.

07 juni, 2007

Tre forskjellige helt like: Ikke 'Johnson's Blue'

Tre ganger har jeg prøvd å kjøpe den blå storkenebben 'Johnson's Blue'. Med forbehold om at ikke alt har begynt å blomstre ennå i hagen min ser det ut til at jeg har mislyktes tre ganger.

Den ene er en G. himalayense 'Gravetye', den til høyre med de rundeste kronbladene. Den nederste hadde jeg håp om skulle være en G. 'Johnson's Blue' på grunn av bladformen ('JB' er en krysning mellom himalayense og pratense), og fordi den er kjøpt på et svart anerkjent gartneri i Tyskland. Men det er det opplagt ikke, og jeg vet da ikke hva det er.
Den øverst til venstre kan være en 'Baby Blue', i hvert fall etter bildet i Bendtens bok å dømme. Bladene er kanskje ikke helt etter boka, men det kan skyldes tilfeldigheter.

Ingen av disse tre er i hvert fall min plante, 'Johnson's Blue'.

Skogsstorkenebben 'Lilac Time'

I dag husket jeg å ta med bibelen, Bendtsens bok om storkenebber. Og sammenlignet min skogsstorkenebb - den jeg nevnte her - med den som er oppført i boka hennes. Og jeg syns fortsatt den ligner 'Lilac Time', så inntil videre skal hun få hete det, damen :D
Hun er forøvrig som plante nesten perfekt plassert. Hun stor i the woodland, mellom det store staudebedet og bronsebladene. Og hun står bra, selv om hun nok ville vært litt mer synlig hadde hun vært hvit. Men hun er høyreist og i og med at hun blomstrer rikt syntes hun godt der under syrina.

Navnet sylvaticum betyr at det er en skogsplante, og den tilhører Europa. Det vokser enorme mengde med den i Kalfarlien her i Bergen. De står og lyser opp sjokkrosa som de er in natura. Bendtesen forteller at jo lenger nord man kommer i Europa, jo mer rosa blir de. Artig å vite.

Oversiktsbilde 7. juni

Så mye som sto i blomst i dag! Er det ikke 18 forskjellige på bildet, tro?

Det som skiller det tidligere bildet er årets første blomst av G. himalayense 'Plenum', "Nautesund", G. x oxonianum 'Old Rose1', og så denne ukjente lille røde G. x oxonianum nesten midt i bildet. Et navn dukker nok opp.

06 juni, 2007

Ukjent G. x oxonianum

Ikke for første gang - og sikkert ikke for siste - må jeg komme med en unnskyldning. Eller en liten rettelse.
Det jeg har trodd var 'A.T. Johnson' (hører du, Karin?) viste seg da det sprang ut å være dette. Jeg vet ikke hva det er, det ligner på en 'Southcombe Star', gjør det ikke?
Jeg mener å huske at den oppsto spontant i hagen min i fjor (det er jo "millioner" av frøplanter på parsellen etter hvert), men det kan jo være noe som har kommet fra andre også.

05 juni, 2007

Mye i blomst nå i juni

Nå i begynnelsen av juni har storkenebbene virkelig tatt av og begynt å blomstre.


De tre nederste er fra medparsellist Elisas hage. Elisa har gått hen og fått baby (lille Fiona :D), og jeg sniker meg inn og ser på blomstringa de går glipp av.

Bildet tok jeg for to dager siden, og allerede i dag var det enda flere i blomst:

  • 'Katherine Adele'
  • Tre ukjente G. x oxonianum
  • 'Philippe Vapelle'
  • 'Rebecca Moss'
og mye annet er sprekkferdig.

01 juni, 2007

Navnløs skogsstorkenebb

Det er nok sant som Lotta i Göteborg sier, at dette er en naturlig variant av skogsstorkenebben (G. sylvaticum). Men på den annen side ville jeg aldri tatt inn en normal skogsstorkenebb i hagen min, til det er jeg for mye av en samler. Så jeg tror innerst inne at det er en kultivar og at jeg bare har glemt hvem jeg har fått den av og under hvilket navn.

Den er veldig sterk blå i fargen, noe som ikke syntes så veldig godt her. Men den er ikke blå nok til å være 'Amy Doncaster' (eller er det noen der ute i blogland som har gitt meg den damen en gang?)? Den ligner mer på 'Lilac Time' eller 'Mayflower'.

Uansett, den står i full skygge, er veldig blomsterrik nå i begynnelsen av juni og absolutt en flott hageplante.