29 september, 2006

Bladverket på mysteriplanta og 'Buxton's Variety'

Fortsetter på denne tråden ...
Øverst er bladverket til den planta jeg etterlyser navn på og som inntil videre går under navnet (G. gracile x G. ibericum) 'Sirak'/(G. wallichianum) 'Syabru'. Nederst er bladene til 'Buxton's Variety', også en G. wallichianum. Jeg syns forskjellen på bladene er for stor til å sl
å fast at det er en 'Syabru' med variasjon det er snakk om.

Bildet er av blomsten fra i juli i sommer. Den har altså blomstra ujevnt siden da.

Jeg veit ikke hva jeg skal tru. Inntil videre avslutter jeg denne tråden, hvis det ikke skulle komme fram noe substansielt.

28 september, 2006

Video av G. lambertii 'Swansdown'

Tenkte jeg skulle dele med dere hvordan fasongen egentlig er på G. lambertii 'Swansdown'. Utifra tankegangen om at en videosnutt sier mer enn 1000 ord :-)
Se også dette tidligere innlegget.

25 september, 2006

Forts. et mysterie

Viser til denne posten. På det danske forumet Geranium-klubben så har det dukket opp noen gode ideer til hva det kan være. Eller kanskje rettere sagt hva det ikke kan være. Det vil si, det er ikke helt sikkert det heller ... Det jeg prøver å si er at jeg fortsatt ikke vet svaret på hva planta mi er, men at heller ingen andre syntes å være helt sikker.

Morten mener bestemt det er en 'Sirak', og hans bilde av blomsten er identisk med bildet på May-Britts hjemmeside. Og jeg er enig, den ligner veldig på den. Det som taler imot er a) at planta mi kommer fra LineC som har sådd den, og 'Sirak' skal være steril. Min plante er heller ikke steril, og Yeo nevner ikke noe om det. Og det andre problemet, b) er nettopp Yeo. Det er faktisk bilde både av 'Syabru' og 'Sirak' i boka hans, og ingen av de bildene ligner på planta mi. Men kan Yeo ha tatt feil da?

Sånn sett er det vel ganske sikkert at Morten kan ha rett når han sier planta mi nok er en 'Sirak', men det forutsetter at 'Sirak' ikke er steril og at Yeo tar feil. Alt kan ikke være rett på en og samme gang!


Jeg lurer på om jeg må ta kontakt med eieren av planta, jeg ;-p)

------------
Redigert 2:
Se dette bildet jeg fant i den franske storkenebbdatabasen! Det ligner, og det er 'Syabru'! Og så fikk jeg dette bildet av Anne, også av en 'Syabru' ...

24 september, 2006

Prøver å få hjelp til identifisering

Skjønner ikke hvorfor jeg har så store prblemer med å godta at dette er en 'Sirak' når det er det som står på lappen. Jeg fikk planta som såplante i fjor av LineC, og jeg er kjempefornøyd med den. Så hvorfor plage seg sjøl med navnet, da? Kanskje fordi jeg er en ekte samler?

Planta er oppimot 70-80 cm, den står blant noe sibiriris, og støtter seg mot bladverket. Og den blomstrer nå, på seinsommeren med disse magentafargede blomstene. På det første bildet er kronbladene noe spist av et eller annet dyr, det andre bildet er mer representativt. Nå på slutten av september har planta også begynt å få et vakkert høstfarget bladverk .

Når jeg søker på 'Sirak' på nettet er det blant annet dette som kommer opp. Når jeg søker på 'Syabru' er det dette.
Det er vel liten tvil om hvilken den ligner mest, nemlig 'Syabru'. Men Bendtsen forteller at 'Syabru' er uten hvitt senter, og er en anelse dunede. Altså, det helt omvendte av de to bildene jeg viser til!

Jeg trenger hjelp!

22 september, 2006

Forts. mange blomstrende storkenebb ...

Den gir seg ikke, blomstringa på storkenebbene. I dag var jeg en tur på parsellen min og da var det 14 forskjellige som fortsatt blomstret. Nåja, på det fleste er det ikke mye det er snakk om. Mens 'Rebekka Moss', "Nautesund", 'Betty Catchpole', 'Summer Snow', G. thunbergii og 'Kathrine Adele' fortsatt blomstrer veldig godt så er det bare en og annen på de resterende åtte. Den blå, 'Jonson's Blue' som antageligvis er en 'Gravetye' hadde bare to knopper.

18 september, 2006

Varigert brunstorkenebb

Jeg kjøpte varigert brunstorkenebb (Geranium phaeum 'Variegatum') til en hagevenn på Toten i 2004. Det vil si, jeg trodde jeg hadde kjøpt G. macrrorhizum variegata, det var først da jeg så blomstene i år jeg oppdaget misforståelsen.

Jeg delte den og tok meg en liten bit før jeg sendte ham den, men det likte den dårlig, den ville rett og slett ikke vokse igjen. Jeg klarte så vidt å berge den gjennom vinteren, og planta den på parsellen i fjor. Men den ville ikke da heller!
- Sånn går det når man stjeler fra andre, tenkte jeg for meg sjøl.

Men så i år kom det blomster. Fine, rødbrune blomster. Og etterpå kom bladverket. Da begynte planta å vokse. I løpet av sommeren er det blitt en kjemperugg, og den er minst klar for å deles.

Den rødbrune blomsten her er forresten blomsten fra en sjokoladecosmos :-)

17 september, 2006

To småblomstrende storkenebber

Geranium thunbergii og G. pyrenaicum 'Summer Snow' har ikke mye annet til felles enn at de - ved siden av å være småblomstrende - nesten kan kategoriseres som ugress, begge to. Det er mulig å diskutere deres hageverdi, men en sånn verdi fins jo stort sett ikke hos samlere. Vi samler på alt, gjør vi ikke?

Og likevel vil jeg påstå at den snøen som drysser fra 'Summer Snow' er vel verdt å ha. Planta har det med å dø ned, litt uforvarende og spontant, men siden den selvsår seg som en storm så vokser den seg fint til igjen. Blomstene er som sagt små, men det er mange, mange, og planta i seg sjøl kan både brukes aleine og sammen med andre.

Og det kan neimen ikke sies om alle storkenebber!

Derimot er kanskje G. thunbergii ikke den aller mest nyttige planta å ha. Den er fin som markdekker, men det kan sies om veldig mange andre planter også, planter som gjør mer ut av seg og kanskje også gir mer av seg sjøl.

Men er man samler så er man.

14 september, 2006

Vakkert og variert bladverk

Det er sjeldent vi snakker om storkenebbladverket annet enn i sammenheng med om de er variegerte eller ikke. Men sannheten er at bladverket er veldig variert, både i størrelse, i form/fasong og farge. Her tok jeg bilde av noen mine noen-og-femti-forskjellige, og sjøl om det kanskje er de varigerte som står ut så syntes forskjellene når man legger de ved siden av hverandre på denne måten.

Lotta i Göteborg har laget en hendig oversikt over forskjellige bladverk.

Fortsatt rik blomstring

Det er midt i soptember, og fortsatt blomstrer 15 forskjellig storkenebb på parsellen min. Blant annet kan jeg nevne 'Sirak', flere x oxonianum, den evigblomstrende G.p. 'Summer Snow', 'Patricia'/G. psilostemon. Ikke mye til blomstring, men absolutt blomstring. Rikest er det på "Nautesund", 'Rebekka Moss' og "Parsellen"/G. endressii 'Betty Catchpool'

12 september, 2006

G. x oxonianum 'Rebekka Moss'

For andre år på rad ønsker jeg å utnevne 'Rebekka Moss' til Årets storkenebb. Hvis nå en sånn kategori finnes da. Hun begynner å vokse tidlig på våren, starter blomstringa tidlig i juni og fortsetter utover hele sommeren, med et par høydepunkter. Hun trives godt med at man stadig kniper av blomsterstilkene, men det er ikke nødvenig.
Blomstene er femkronemynte-store, og perlemorrosa. Min plante står ved føttene til en solbærbusk og bak noen høye jordskokker, og likevel har hun ingen problemer med å konkurrere.

I denne uhøytidlige konkurransen er det en annen x oxonianum, "Nautesund", som begynner å dra innpå, så til neste år er det kanskje ikke så opplagt lenger. Enda en jeg vil trekke fra, er 'Nimbus' med sitt vakre bladverk.

'Rebekka Moss' ble introdusert av Robin Moss i 1993, altså en veldig ung storkenebb. Det fins også en 'Kate Moss' fra samme Gartneri, Axeltree, men den har små lillarosa blomster og virker ikke særlig hageverdig.

Nytt liv i september

Det er midt i september og her blir det liv ... Det er G. reflexum, en storkenebb jeg har fått av josefin, som viser vilje til å starte på nytt.



.

Geranium x oxonianum "Nautesund"

Det er plantemannen Håkon Vangsnes som eier og driver planteskolen
Nautesund
på Vestlandet. Han har blant annet funnet og satt på markedet den variegerte surfiniaen 'Pink Ice', og et varigert gulgrønt prydgress som er i forvaring på planteskolen Eide på Askøy.

Med andre ord, dette er en planteskole hvor man kan regne med å finne en og annen godbit. Som for eksempel den store, lengeblomstrende storkenebben på bildet til venstre som jeg ikke har funnet noe navn på ennå. Det er en
x oxonianum, og blomsten ligner litt på 'Julie Brennen' i det rødlige, og 'Hollywood' i det kraftige mønstere. Planta liker skygge, den begynner å blomstre allerede i juni og holder på helt til frosten kommer, med et par ekstra høydepunkt i juni og seint i august. Og den blir noe over knehøy, men ganske mye videre. På dette bildet ser man planta tidlig i sesongen, før den egentlig tar helt av.


Geranium x oxonianum er en krysning av G. versicolor og G. endressii, altså høststorkenebb. Det er mønsteret i blomsten på den første som gir de flotte blomstene, mens enkelte sorter der blomstene falmer baklengst er en arv fra den siste.


Det var forresten hos Håkon Vangsnes jeg fant Geranium lambertii 'Swansdown'.

07 september, 2006

Ukjent land

Det fins nesten ingen ting som er så hyggelig å komme til jorda si og oppdage en ny plante! Og til og med en så vakker plante.

Jeg tror dette er en jeg sjøl sådde vinteren/våren 2004, og jeg tror det er en G. wallichianum 'Buxton's Variety'. Av en eller annen grunn stemmer det ikke helt med bildet jeg har av den, jeg hadde forestilt meg den mye blåere. Kanskje på grunn av det navnet jeg kjenner den under,
G. wallichianum 'Buxton's Blue'? Det er kanskje ikke så godt å se på bildet her, men den er veldig lilla. En blanding av skarp rosa og blå, kanskje? Da kan det stemme at den er sådd. Sånn tenkte jeg inntil jeg begynte å lese om den.

Fordi det rare var at jeg fant navnet
G. wallichianum 'Buxton's Variety' som et et registrert navn i den franske storkenebbdatabasen, mens ikke G. wallichianum 'Buxton's Blue', heller ikke som synonym. Da jeg slo opp i Bendtens bok skriver hun om den ene med den andre i parantes, og forteller at er været varmt kan blomstene bli mer rosa. Men hun forteller også at sorten er nesten frøekte, og man skal velge seg ut de blåeste til å bære navnet G. wallichianum 'Buxton's Variety'.
Jeg er ikke sikker på at min plante skal få lov til å bære dét navnet, med andre ord.

G. wallichianum 'Buxton's Variety' blei oppdaget i 1937 av A.T. Johnson i en hage i Wales, så den er en relativt gammel sort i storkenebb-sammenheng.
-----
Redigert:
Fra Helen F. på Toten fikk jeg beskjed om at den 'Buxton's Blue' (det må ha vært før jeg ble klar over den forvirrende navngivninga) hun ved en anledning hadde fått av meg var blitt kjempestor. Sånn kan det gå :-)

Storkenebber på parsellen min per 6.9.06

G. – sådd av meg i 04 el. 05, ligner G. x oxo. ’Thursteinianum’
G. 'Gravety' (Eide 06)
G. 'Johnson's Blue' (Tyskland 06)
G. 'Frost Protection' (Nederland)
G. 'Anne Folkard' (Nederland)
G. cantabrigiense (ukjent form, H Vangsnes, muligens hvit)/overvintret 2006
G. cashmir 'Purple' (H Vangsnes) /overvintret 2006
G. clarkei 'Kashmir Green' (Nederland)
G. clarkei 'Kashmir White' (H Vangsnes 2005) /overvintret 2006
G. 'Elisabeth Ann' (Göteborg)/overvintret 2006
G. endressii 'Betty Catchpole' (tidl. "Parsellen")/overvintret 2006
G. 'Frost Protection' (Nederland)
G. himalayense (eller - har jeg den?) /overvintret 2006
G. himalayense ‘Flore Plena’ (hagesenter 2005) /overvintret 2006
G. 'Johnson' Blue' (hagesente 2005) /overvintret 2006, men mest sannsynlig en ’Gravety’
G. 'Jolly Bee' (Nederland)
G. lambertii (H Vangses 2005)/overvintret 2006
G. macrorrhizum (sådd 2005) /overvintret 2006
G. 'Natalie' (Nederland)
G. 'New Dimsions' (Eide 2005) /overvintret 2006
G. 'Nimbus' (H Vangsnes 2005 - så glad jeg blei da jeg oppdaget at han hadde den!) /overvintret 2006
G. nodusum (Nederland)
G. 'Patricia' (enda en, fra Magnus/Håkon V.)
G. 'Patricia' (H Vangsnes 2005) /overvintret 2006
G. phaeum 'Variegata' (Eide 2004) /overvintret 2006
G. phaeum 'Margret Wilson' (Nederland)
G. pratense "Magnar" (pratense-variant) (josefin 2005)/finner ikke igjen
G. pratense ’Galactic’ (Nederland)
G. pratense ’Mrs. Kendall Clark’ (hagesenter (?) 2005)/finner ikke igjen
G. pratense ’Violet ..’ (fylt, Nederland)
G. pratensen 'Summer Skies' (Eide 06)
G. pratense 'Midnight Reiter' (Göteborg 2005) /overvintret 2006
G. pratense, hvit (sådd av Akoen)
G. 'Purple Pillow' (Magnus 2005) /overvintret 2006
G. pyrenaicum 'Summer Sky' (sådd 2005) /overvintret 2006
G. reflexum (josefin)
G. renardii 'Philippe Vapelle' (eller har jeg den? litt usikker)
G. renardii 'Tschelda' (H Vangsnes 2005) /overvintret 2006
G. renardii'Terre France' (Eide 2005) /overvintret 2006
G. 'Rozanne' (Magnus 2005) /overvintret 2006
G. 'Spinner' (Nederland)
G. 'Sirak' (Line C) /overvintret 2006
G. tuberosum (Sigrid)
G. ukjent (Akoen)
G. x magnificum (parsellektepar) /overvintret 2006
G. x oxonianum ’Rose Madder’ (josefin)
G. x oxonianum "Nautesund" (ukjent fra H Vangsnes 2005)/overvintret: ’Hollywood’? 2006
G. x oxonianum (ukjent fra josefin 2005)
G. x oxonianum ’Springfling’ (Nederland)
G. x oxonianum 'A.T. Johnson' (H Vangsnes 2005) /overvintret 2006
G. x oxonianum 'Katerine Adele' (Göteborg 2005) /overvintret 2006
G. x oxonianum 'Rebecca Moss' (Eide 2005) /overvintret 2006
G. x oxonianum 'Rose Clair' (hagesenter 2005) /overvintret 2006
G. x oxonianum 'Rosenlicht' (hagesenter 2005) /overvintret 2006

Det skal være 59 stykker. Du er hjertlig velkommen til å telle dem :-)

06 september, 2006

Samplanting med iris

Egentlig kan storkenebb plantes med nesten hva det skal være. Jeg som er så opptatt av dem har dem til og med ved siden av hverandre, pent og ryddig på rekke og rad. Det blir ikke mye spennende hage av det.
Den klassiske samplantingen er jo sammen med roser, kanskje mye på grunn av fargene samarbeider så godt, og at storkenebber ligner såpass på roser at det blir god hagedesign - symmetri og likhet.

Bildet viser hvor stilig det er med kontraster også. Skarpt og stivt blandet med mykt og avrunda. Det er nesten ikke nødvendig med blomster på irisen når bladene fungerer så godt sammen storkenebber. Og særlig med en så fin storkenebb som "Nautesund" også.

Navn - hvordan skrives det egentlig?

I navnet ligger kommunikasjon. Så enkelt er det. Ved å bruke navn - korrekt - så bidrar vi til en renere samtale i betydningen: Vi er enige om hvilken plante vi snakker om her.

Det vitenskapelige navnet1) på storkenebb er
Geranium. Det er for å skille den fra alle andre slekter i familien Geraniaceae (Pelargonium, Erodium, m.fl). Geranium består av litt over 400 arter, eller hvis man tar med alle navn den noensinne har gått under og som er registrert, ca. 1400. En art er Geranium pratense, på norsk engstorkenebb. En kultivar (på norsk ofte kalt sort) er G. pratense 'Album', altså for oss hvit storkenebb.

Hvorfor skrives ikke storkenebb geranium eller Geranium, men
Geranium? Og hvorfor skrives kultivar-/hybridnavn 2) med enkle fnutter (eks. 'Jolly Bee'), men også av og til doble (eks. "Parsellen")? Fordi navnet geranium betyr Pelargonium så kan ikke det brukes - i denne sammenhengen. Men heller ikke astilbe ville være rett, det skal hete Astilbe fordi det er regler for hvordan vitenskapelige navn skal skrives. På norsk skriver vi plantenavn med liten forbokstav (Astilbe = spir, Geranium = storkenebb).
Så regelen er at det vitenskapelige navnet skal begynne med stor forbokstav mens artsnavnet skal begynne med liten forbokstav (
Geranium nodosum). Og er det kultivarnavn også så skal de begynne med stor(-e) forbokstav(-er): G. himalayense 'Plenum', G. 'Philippe Vapelle'. Og slekts- og artsnavnet skrives i kursiv, mens kultivarnavnet ikke gjøres det. Hvorfor veit jeg ikke, jeg regner med at det er kutyme.

Og så var det det med fnutter. Enkle fnutter brukes når navnet er registrert, doble når man ikke veit (ennå). Når jeg skriver G. x oxonianum "Nautesund" så betyr det at jeg veit planta er en oxonianum-hybrid, men siden jeg ikke veit hvilken, kanskje den rett og slett ikke har fått noe navn ennå eller jeg ikke har funnet akkurat den som samsvarer, så ønsker jeg å skille den fra alle andre oxonianum-hybrider ved å foreslå et midlertidig navn. Da veit vi i hvert fall at det er samme plante vi snakker om.

Vil du lese mer om dette så kan du stikke innom her. Og så kan du også lese diskusjonen om plantesystematikk her.
-----
1) Før brukte man betegnelsen latinske navn. Siden latinsk like ofte kan være gresk (!) så har man gått over til det mer nøytrale vitenskapelig.
2) Kultivar og hybrid betyr - forenklet - menneskeskapt, ikke å finne i naturen, ikke "naturlig". Sett filosofisk på det er alle planter og dyr hybrider, men i denne sammenhengen prøver man å skille mellom de artene man finner naturlig med de som det står et menneske bak.
De ekstreme vil mene at en hybrid er en blanding av to "rene"/naturlige arter. For eksempel at Geranium x oxonianum er en hybrid fordi det er en blanding av de to artene G. versicolor og G. endressi. Hybriden er lett representert her ved x'et. Mens en kultivar er G. x oxonianum 'Sherwood'

G. lambertii 'Swansdown'


... ble første gang omtalt i 1979 av R. Clifton. B Bendtsen forteller i boka si at
G. lambertii ikke er hardfør i Danmark, men hun forteller ikke om det også gjelder 'Swansdown'.
Uansett, jeg kjøpte den på Nautesund gartneri 2005, og den overlevde en relativ tøff vinter her i Bergen, først med mye regn og så med en lang periode barfrost. Det var veldig hyggelig i våres å oppdage at den klarte seg fint her på Vestlandet.

Planta blir vid i løpet av sesongen, og sjøl om den blomstrer relativt bra så kommer nok ikke blomstringa så godt til rette på grunn av størrelsen ellers på planta. Jeg tror at hadde den vært planta litt høyt og mellom noe annet så ville den kommet bedre til rette enn den har gjort hos meg, på bakken, og for seg sjøl.

Men blomstene hver for seg og i nærbilde er jo svært vakre da.

05 september, 2006

Mørkblada storkenebb

Jeg så G. 'Midnight Reiter' første gangen i Göteborg forsommeren 2005. Da sto den i samplanting med blant annet prydløk, peon og stormarikåpe. Jeg har ikke kopiert akkurat den samplantinga, men det mørke bladverket, husker jeg, gjorde seg veldig godt sammen med rosa og eplegrønt. Og dét har jeg kopiert her i hagen min.

Den er virkelig så mørk i bladverket som bildet viser, og blomstene så blå. Min plante er ikke blitt stor i løpet av sommeren så jeg regner med at den trenger tid på seg. Bendsen forteller at disse rødbladede vokser langsommere enn andre i pratense-slekta.

Den er et barn av 'Victor Reiter', og den ble født i 1998.Det påstås her at 'Midnight Reiter' er den samme som 'Purple Haze'.

Lenge blomstrende - og sent ...

Det er ikke verst, 19. blomstrende storkenebb på parsellen 21. august 2006.

Blant de som blomstrer er:
G. lambertii 'Swansdown'
G. x oxonianum 'Rebekka Moss'
G. x oxonianum 'Katherine Adele'
G. x oxonianum "Nautesund"
G. x oxonianum 'Rose Clair'
G. x oxonianum 'Rosenlicht'
G. x oxonianum 'A.T. Johnson'
G. endressi 'Betty Cathcpole'
G. 'Natalie'
G. 'Sirak'
G. 'Patricia'
G. 'Rozanne'
G. nodosum
G. pratense 'Plenum Violaceum'

Bildet viser for øvrig 18 av de blomstrende.